מרכז מדיה

חוק שירות מידע פיננסי (תיקון מס' 3), התשפ"ה-2025

3 פברואר 2025

ביום 3 בפברואר 2025 פרסם משרד האוצר להערות הציבור את תזכיר שירות מידע פיננסי (תיקון מס' 3), התשפ"ה-2025 ("תזכיר החוק").

חוק שירות מידע פיננסי, שנחקק בנובמבר 2021 ונכנס לתוקף ביוני 2022, מסדיר את תחום הבנקאות הפתוחה בישראל ומאפשר ללקוחות לקבל שירותי מידע פיננסי מגורמים מורשים. החוק מחייב גופים פיננסיים לאפשר גישה למידע פיננסי של לקוחותיהם באמצעות מערכת ממשק ייעודית, תוך הבטחת אבטחת מידע והגנת פרטיות. יישום החוק מתבצע בהדרגה, בהתאם ללוח זמנים הקובע את מועדי כניסתם לתוקף של סלי המידע השונים.

כחלק מהוראות החוק, נקבע כי נותני שירות מידע פיננסי אינם רשאים להשתמש בפרטי הגישה של הלקוח לצורך איסוף המידע. עם זאת,  כדי להבטיח את רציפות השירות עד להשלמת כניסתם לתוקף של כל סלי המידע, נקבעה הוראת מעבר, לפיה עוסקים ותיקים יהיו רשאים להמשיך בגישה למידע פיננסי של לקוחותיהם באמצעות פרטי הגישה שלהם, וזאת עד לתום הוראת המעבר באפריל 2025.

סל המידע האחרון שנכנס לתוקף, באפריל 2024, עוסק במידע הנמצא בחשבונות של תאגידים. מאז כניסתו לתוקף, התגלו קשיים משמעותיים בהסמכת מורשי חתימה למתן הרשאת גישה למידע פיננסי, בין היתר בשל חוסר אחידות בין מקורות המידע, דרישה לתהליכים ידניים והליכי אישור ממושכים. אתגרים אלה מקשים על תאגידים לחבר את חשבונותיהם לשירותי מידע פיננסי, וככל שתקופת המעבר תסתיים ללא שינוי, בעלי רישיון עלולים להיתקל בקשיים משמעותיים בהמשך מתן השירותים לתאגידים.

כדי להתמודד עם אתגרים אלה, מוצע לתקן את החוק בשני מישורים: ראשית, לקבוע הוראת מעבר לפיה מורשה חתימה בעל סמכות מלאה יוכל להעניק גישה למידע פיננסי ללא צורך בהליך הסמכה נפרד. שנית, להאריך בשנתיים נוספות את האפשרות לגשת למידע פיננסי של תאגידים באמצעות פרטי הלקוח, תוך מתן סמכות לשר האוצר להאריך תקופה זו בהתאם לצורך. תיקונים אלה נועדו להבטיח רציפות בשירותים הפיננסיים ולפשט את תהליך הצטרפות התאגידים לשירותי מידע פיננסי.

 

הערות לתזכיר החוק ניתן להעביר עד ליום 16 בפברואר, 2025.

לתזכיר החוק באתר של משרד המשפטים >> לחצו כאן.

במשרדנו צוות ייעודי המייצג נותני שירות מידע פיננסי בתהליך בקשת הרישיון ובמהלך הליווי השוטף, ובכלל זה בתהליכי אסדרה מול הרשויות הרלוונטיות. נשמח לעמוד לרשותכם בכל סוגיה בתחומים אלו. הנכם מוזמנים לעמוד אתנו בקשר על מנת לדון בהערות ובתגובות אפשריות ולרכזן לצורך העברתן.

 

בברכה,

רגולציית שוקי הון וניירות ערך

מחלקת בנקאות ומימון

הרצוג פוקס נאמן

חפשו לפי +