פורסמה להערות הציבור טיוטת תקנות שירותי תשלום (פטור מהוראות החוק) (תיקון), התשפ"ה-2025
2 אפריל 2025
לקוחות וידידים נכבדים,
נבקש להביא לתשומת ליבכם כי ביום 26 במרץ, 2025 פרסם משרד המשפטים את טיוטת תקנות שירותי תשלום (פטור מהוראות החוק) (תיקון), התשפ"ה-2025 (להלן: "טיוטת התקנות"). זאת בהמשך לקול קורא שהופץ על ידי המשרד ביום 13 לינואר, 2025 לקבלת התייחסויות ביחס לתיקונים הנדרשים בתקנות שירותי תשלום (פטור מהוראות החוק), התשפ"ב-2022 (להלן: "תקנות הפטור"), אגב פקיעת תוקפן של חלק מהתקנות (לקריאת עדכון הלקוחות שפורסם בעניין הקול הקורא לחצו כאן).
תקנות הפטור הותקנו תחת סמכותו של שר המשפטים, בהתאם לסעיף 48(ב) לחוק שירותי תשלום, התשע"ט-2019 (להלן: "החוק"), לקבוע פטור מהוראות החוק, כולן או חלקן, ביחס לסוגים שונים של אמצעי תשלום, פעולות תשלום, נותני שירותי תשלום או לקוחות, בהסכמת שר האוצר ונגיד בנק ישראל ובאישור ועדת הכלכלה.
אשר לפטור מהוראות החוק ביחס לסוגים מסוימים של אמצעי תשלום, תקנות הפטור אימצו, בין היתר, את עמדתם של גופים שונים מהציבור, שטענו כי אין מקום להחיל את הוראות החוק על אמצעי תשלום מסוג תווי שי וכרטיסי מתנה (Gift Card).
כך, תקנה 2(א)(1) לתקנות הפטור קובעת תנאים מצטברים שבהתקיימותם יוחרג אמצעי תשלום מסוג תווי שי וכרטיסי מתנה מתחולת החוק:[1]
- בהתאם לחוזה הקובע את תנאי השימוש באמצעי התשלום, הוא אינו מיועד לשימוש של משלם מסוים;
- הסכום המירבי שניתן לצבור באמצעי התשלום הוא 1,500 ש"ח, והוא אינו ניתן לטעינה חוזרת של ערך צבור;
- החיוב באמצעי התשלום הוא מיידי כנגד היתרה הצבורה ולא ניתן לבצע בו תשלומים נדחים.
נוכח מועד פקיעת תוקפה הקרוב של תקנה 2(א)(1) לעיל (ביום 13 במאי 2025),[2] פנה כאמור משרד המשפטים לציבור לקבלת התייחסות לגבי תיקונים נדרשים בנוסח הקיים בתקנות ביחס לאמצעי תשלום אלה (תווי שי וכרטיסי מתנה).[3] במסגרת הקול הקורא התבקשה התייחסות, בין היתר, לשאלת התאמת הוראות התקנות לתווי קנייה ושוברי מתנה באמצעים דיגיטליים; לשאלה האם יש מקום להחיל הוראות נוספות מהחוק על אמצעי תשלום אלה ולשאלת תוקף תקנות הפטור כהוראת שעה או כהוראת קבע.
בהתאם להערות שהתקבלו מהציבור ועבודת מטה ממשלתית, גובשה טיוטת התקנות שעיקריה כדלקמן:
- מוצע להרחיב את ההוראות הצרכניות שיחולו על תווי שי וכרטיסי מתנה מכוח סעיפי החוק הבאים:
· סעיף 13 לחוק, בעניין תיעוד מידע על עסקאות ומועדן והעמדת מידע זה ללקוח;
·סעיף 17 לחוק, בעניין הפסקת תשלומים במקרה של אי אספקת מוצר או שירות במועד;
· סעיף 18א לחוק, בעניין הפסקת תשלומים לספק מפר בנסיבות מחמירות (למעט סעיף קטן (ג)(2) עד (3));
· סעיף 28 לחוק, בעניין שינוי חיוב ללא הרשאה.
- מוצע לקבוע תקרה כוללת ביחס למספר אמצעי תשלום מסוג תווי קניה ומתנה שמוצגים באופן דיגיטלי והונפקו על ידי אותו נותן שירותי תשלום, כך שהסכום המרבי שניתן לצבור בהם במצטבר יהיה עד 5,000 ש"ח.
- מוצע לקבוע כי נותן שירותי תשלום אשר פטור מהוראות החוק בהתאם לתקנות הפטור יהיה פטור ממסירת הודעה למשלם בדבר הנימוקים לזיכוי מוטב שהופסק לגביו ביצוע של פעולת תשלום מובטחת בשל נסיבות של חדלות פירעון (לפי הסיפא לסעיף 18(ד) לחוק), למעט אם הוא יכול לזהות את המשלם במאמצים סבירים ולמסור לו את ההודעה כאמור.
- מוצע להרחיב את החובות החלות על נותן שירותי תשלום שמנפיק אמצעי תשלום המקיים את התנאים המצטברים לפי תקנה 2(א)(1) שלעיל, כדלקמן:
· מוצע לקבוע כי בנסיבות של אובדן או גניבת אמצעי התשלום, מעבר לחובה הקיימת לשחזר את היתרה הצבורה באמצעי התשלום, נותן שירותי התשלום יקפיא את השימוש באמצעי התשלום לבקשת מי שנחזה בעיניו כמחזיק באמצעי התשלום כדין, למעט ככל שאין ביכולתו לזהות, במאמצים סבירים, את אמצעי התשלום של אותו מבקש.
· מוצע לקבוע כי תוקפו של אמצעי התשלום לא יפחת מחמש שנים. זאת בניגוד להבחנה הקיימת בתקנות הפטור בין אמצעי תשלום שהוא תו קנייה, שתוקפו המינימאלי הוא חמש שנים, ובין אמצעי תשלום שהוא שובר מתנה, שתוקפו המינימאלי הוא שנתיים. בהתאם, מוצע לקבוע כי נותן שירותי תשלום יחדש את תוקפו של אמצעי תשלום שפג, לבקשת מחזיק הכרטיס, לתקופה נוספת של חמש שנים (ולא שנתיים, כפי שקבוע היום ביחס לאמצעי תשלום שהוא שובר מתנה).
- נוכח השינויים המוצעים בטיוטה, מוצע להאריך את תוקפן של תקנות 2 ו-3 לעניין אמצעי תשלום הפטור על פיהם, בשלוש שנים, עד ליום 11 במאי, 2028, על מנת להמשיך ולבחון את יישום ההוראות.
הציבור רשאי להגיש הערות ביחס לטיוטת תקנות הפטור עד ליום 16 באפריל, 2025.
לצפייה בטיוטת תקנות הפטור >> לחצו כאן
למשרדנו מומחיות רבה וניסיון רב שנים בתחום השירותים הפיננסיים על כל גווניו. אנו מלווים ועוקבים אחר כל ההתפתחויות הרגולטוריות בתחום זה, מסייעים ומייעצים לגופים פיננסיים מובילים בישראל ובעולם.
נשמח לעמוד לרשותכם ולסייע בכל סוגיה בתחומים אלה, לרבות בקשר עם הפרסום הנ"ל ועם מתן הערות לגביו, וכן בכל שאלה או הבהרה.
_____________________________________________________________________________________________________________________
[1] למעט מהוראות החוק המנויות ברישא של תקנה 2(א) לתקנות הפטור. בנוסף, על נותן שירותי תשלום המנפיק אמצעי תשלום מסוג זה יחולו החובות המפורטות בתקנה 3(א) לתקנות הפטור.
[2] בהתאם להחלטת ועדת הכלכלה, תוקף תקנות הפטור בנוגע לאמצעי תשלום מסוג תווי שי וכרטיסי מתנה נקבע מלכתחילה לתקופה של 18 חודשים, ותיקון מס' 1 לתקנות הפטור האריך את תוקפן ב-18 חודשים נוספים ביחס לאמצעי תשלום אלה.
[3] יוער כי תקנה 2(א)(2) לתקנות הפטור קובעת תנאים מצטברים שבהתקיימותם יוחרגו מהוראות החוק אמצעי תשלום מסוג כרטיסי תשלום נטענים שניתנים על ידי גורמי רווחה, אולם הפטור לגבי אמצעי תשלום אלה בתוקף עד ליום 14 באוקטובר 2026.