פורסמה להערות הציבור טיוטת כללים בעניין הודעה של גופים פטורים לרשות ניירות ערך
14 ינואר 2025
נבקש להביא לתשומת ליבכם כי ביום 2 בינואר, 2025 פרסמה הרשות לניירות ערך (להלן: "הרשות") להערות הציבור את טיוטת כללי הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום (הודעה של גופים פטורים לרשות ניירות ערך) (להלן: "טיוטת הכללים").
סעיף 3(א)(6) לחוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום, התשפ"ג-2023 (להלן: "החוק") מסמיך את שר האוצר לקבוע בתקנות שירותים שונים אשר יהיו פטורים מרישוי לפי החוק בשל אופיים או בשל היקפם המצומצם, סכומם המוגבל, מספר לקוחות קטן או מספר עסקאות קטן. בהתאם הותקנו תקנות הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום (פטור מחובת רישוי), התשפ"ד-2024 (להלן: "תקנות הפטור"). סעיף 3(ב) לחוק קובע כי הגופים הזכאים לפטור מרישיון שירותי תשלום נדרשים להודיע על מתן שירותים כאמור, בהתאם לכללים שתקבע הרשות.
טיוטת הכללים עוסקת בפרטי ההודעה שנותן שירותי תשלום פטור נדרש למסור לרשות וכן באופן הגשתה (להלן: "ההודעה").
אלו עיקרי טיוטת הכללים:
- נותן שירותי תשלום הפטור מרישיון לפי תקנות 2 עד 4ג לתקנות הפטור[1] (לעיל ולהלן: "נותן שירותי תשלום פטור") נדרש להגיש לרשות הודעה באמצעות טופס ייעודי באתר הרשות, אשר תיחתם בידי המורשים לחתום בשם התאגיד תוך ציון שמם ותפקידם, ואשר תכלול את הפרטים הבאים:
פרטים על אודות נותן שירותי התשלום הפטור, ובכלל זה שם החברה ומספרה, שם מסחרי, פרטי קשר (לרבות כתובת להמצאת כתבי בי-דין), ופרטי נושא משרה בכירה אשר ישמש כאיש קשר עם הרשות מטעם נותן שירותי התשלום הפטור.
פרטים על שירותי התשלום שבהם עוסק נותן שירותי התשלום הפטור, ובכלל זה:
- סוג שירותי התשלום שבהם עוסק;
- התקנה הרלוונטית בתקנות הפטור מכוחה פטוּר הוא מרישיון, ולעניין זה יצורף תצהיר על עמידת נותן שירותי התשלום הפטור בתנאי התקנה הרלוונטית;
- האם הוא מחזיק ברישיון לעיסוקים נוספים לפי דין, בישראל או במדינות אחרות.
ככל שחדל להתקיים לגבי נותן שירותי תשלום פטור אחד או יותר מהתנאים אשר הקנו לו פטור מכוח תקנות הפטור, או ככל שחל שינוי בפרטים אשר מסר לרשות בהודעה בעניין שירותי התשלום שהוא מעניק או עמידתו בדרישות פטור, ידווח על כך לרשות בתוך שבעה ימים מהמועד שבו חדל להתקיים תנאי כאמור או חל שינוי בפרט כאמור.
ככל שחל שינוי בפרטי נותן שירותי תשלום פטור או בפרטים ביחס לרישיונות אחרים בהם הוא מחזיק לפי דין בישראל או במדינות אחרות, ידווח על כך לרשות בתוך חודש מתום שנת הכספים שבה חל שינוי כאמור.
תחילה והוראת מעבר:
תחילתם של הכללים שבעה ימים מיום פרסומם ברשומות.
נותן שירותי תשלום פטור שעסק במתן שירותים כאמור ביום תחילת הכללים, ימסור הודעה לרשות כאמור בתוך 30 ימים מיום תחילתם.
ניתן להגיש הערות לטיוטת הכללים עד ליום 2 בפברואר, 2025.
לצפייה בטיוטת הכללים >> לחצו כאן
למשרדנו מומחיות רבה וניסיון רב שנים בתחום השירותים הפיננסיים על כל גווניו. אנו מלווים ועוקבים אחר כל ההתפתחויות הרגולטוריות בתחום זה, מסייעים ומייעצים לגופים פיננסיים מובילים בישראל ובעולם.
נשמח לעמוד לרשותכם ולסייע בכל סוגיה בתחומים אלה, לרבות בקשר עם הפרסום הנ"ל ועם מתן הערות לגביו, וכן בכל שאלה או הבהרה.
[1] (1) נותן שירותי תשלום בהיקף מצומצם ובסכום מוגבל (תקנה 2 לתקנות הפטור): נותן שירותי תשלום שעיסוקו בהנפקה של אמצעי תשלום או בסליקה של פעולת תשלום, שסכום הממוצע החודשי שקיבל או שהעביר לשם מתן שירותי תשלום ללקוחותיו, לא עלה על 5 מיליון ש"ח; נותן שירותי תשלום העוסק בניהול חשבון תשלום, שיתרת כספי הלקוחות היומית הכוללת בחשבונות התשלום שהוא מנהל אינו עולה על 5 מיליון ש"ח, וכן הסכום המירבי לצבירה בחשבון התשלום אינו עולה על 1,500 ש"ח, או על 3,000 ש"ח אם חשבון התשלום מיועד לשימוש משלם מסוים.
(2) שירותי תשלום הניתנים בקבוצת חברות (תקנה 3 לתקנות הפטור): נותן שירותי תשלום המאפשר למשלם לרכוש מוצרים מבעל השליטה בנותן שירותי התשלום, ממי שבשליטת נותן שירותי התשלום, או ממי שבשליטת בעל השליטה, ובלבד שהסכום המירבי שניתן לצבור בחשבון התשלום אינו עולה על על 1,500 ש"ח, או על 3,000 ש"ח אם חשבון התשלום מיועד לשימוש משלם מסוים.
(3) שירותי תשלום שניתנים באמצעות גוף ממשלתי או תאגיד ללא מטרות רווח (תקנה 4 לתקנות הפטור): מנהל חשבון תשלום ומנפיק אמצעי תשלום הקשור לאותו חשבון תשלום, בין שהוא סולק את פעולות התשלום שנעשו באותו אמצעי תשלום ובין שלאו, בהתקיימות התנאים המצטברים בתקנה, ובהם שאמצעי התשלום נמסר למשלם במסגרת סיוע כלכלי שניתן לו; למשלם אין אפשרות לטעון בעצמו את אמצעי התשלום; הסכום המרבי לצבירה בחשבון התשלום הוא 1,500 ש"ח; החיוב הוא מיידי כנגד היתרה הצבורה (לא ניתן לבצע תשלומים נדחים); ואמצעי התשלום מאפשר למשלם רכישה של מוצרים בלבד וחלה לגביו אחת מהמגבלות המפורטות בתקנה.
(4) מנפיק אמצעי תשלום הפטור מהוראות חוק שירותי תשלום (תקנה 4ג לתקנות הפטור): מי שעוסק בהנפקת אמצעי תשלום שמתקיימים בו התנאים שנקבעו בתקנות שירותי תשלום (פטור מהוראות החוק), התשפ"ב-2022 (כנוסחן ערב פרסום תקנות הפטור), בנותנו שירות תשלום מסוג ניהול חשבון תשלום והנפקת אמצעי תשלום הקשור לאותו חשבון תשלום, בין שהוא סולק את פעולות התשלום שנעשו באותו אמצעי תשלום ובין שלאו.