היבואנים על הכוונת של רשות התחרות
2 ינואר 2025
לקוחות ועמיתים יקרים,
ביום 15 לדצמבר 2024, הודיעה רשות התחרות ("הרשות"), כי היא שוקלת, בכפוף לשימוע, להשית עיצום כספי בסך של כ-15.7 מיליון ₪ על יבואנית קטנועי קימקו ואופנועי סוזוקי, עופר אבניר חברה לרכב בע"מ ("היבואן הרשמי"); ואף שוקלת להשיט עיצום כספי אישי בסך כ-396 אלף ₪ על נושא משרה בחברה, בטענה לפגיעה בייבוא מקביל (בכפוף לשימוע).
לפי הודעת הרשות, יבואן מקביל רכש קטנועי קימקו מסוכן פולני , והחל לשווקם בישראל. לפי הנטען, נציגים מטעם היבואן הרשמי ביקרו באולם התצוגה של היבואן המקביל, צילמו מספרי שלדה של הקטנועים שיובאו בייבוא מקביל, והעבירו את התמונות ליצרנית קימקו.
לגישת הרשות, מעשיו של היבואן הרשמי הובילו לכך שהיבואן המקביל קיבל הודעה מהסוכן בפולין, לפיה היצרנית קימקו הורתה לו שלא למכור יותר קטנועים לשיווק בישראל, בליווי הצילומים כאמור.
לעמדת הרשות, פעולות אלה של היבואן הרשמי עולות כדי הפרת סעיף 31 ו' לחוק התחרות הכלכלית, התשמ"ח-1988 ("החוק"), שנועד להסיר חסמים ליבוא מקביל לישראל, שכן מדובר לשיטת הרשות ב"מעשה שעיקרו מניעה או הפחתה של התחרות מצד ייבוא מקביל."
נזכיר בהקשר זה, כי סעיף 31ו לחוק נכנס לתוקף ביום 21 בספטמבר 2023 ("התיקון לחוק"). התיקון לחוק יצר למעשה הגבל עסקי חדש שאין לו אח ורע בעולם, אשר מאפשר לממונה על התחרות ("הממונה") להפעיל סמכויות פליליות ומנהליות כנגד יבואנים המצמצמים או מסכלים את התחרות. כך, מעשה של יבואן ישיר בניגוד לדרישות סעיף 31ו(א) לחוק, מהווה הפרה בגינה ניתן להטיל עיצום כספי של עד 8% מהמחזור הכספי של היבואן ולא יותר מכ-111 מיליון ₪, ומהווה גם עבירה לפי סעיף 47(ב) לחוק (לענין זה ראו בהרחבה עדכון לקוחות פרי עטנו הזמין בקישור הבא).
יותר מכך, בכנס 30 שנה לרשות שנערך לאחרונה, הדגישה הממונה בדברי הפתיחה שלה, כי בכוונת הרשות לעסוק באופן מוגבר באכיפת התיקון לחוק בעניין יבוא מקביל. אקלים משפטי זה מחייב יבואנים ישירים להקפיד הקפדה יתירה על כללי הזהירות, לבחון כל פעולה שמתוכננת להיעשות בתגובה לתחרות מצד יבוא מקביל או אישי, ולפעול בגיבוי חוות דעת מתאימה ובליווי משפטי הגבלי.
עוד נזכיר, כי בפרשת ש.שסטוביץ בע"מ ("שסטוביץ") ו-Colgate-Palmolive company ("קולגייט"), שארעה עובר לתיקון לחוק, מצאה הממונה, כי שסטוביץ העבירה לקולגייט דיווחים מפורטים על מוצרים מיבוא מקביל, כולל תמונות עם פרטי המוצר באופן בו ניתן לאתר לכאורה מאיזה ספק בחו"ל הגיע המוצר ובאיזה נתיב עבר המוצר בדרך לארץ. החלטתה של הממונה בפרשה, משנת 2019, נסמכה על סמכותה לפי הוראת שעה שהייתה בתוקף בשעתו ליתן הוראות ליבואן ישיר. הפרשה נסתיימה בשנת 2020, עם החלטת בית הדין לתחרות ליתן תוקף של פסק דין להוראה של הממונה (בנוסח שהוסכם בין הצדדים) לפיה נאסר על שסטוביץ לדווח לקולגייט על אודות המצאות יבוא מקביל של משחות שיניים מתוצרת קולגייט בישראל.
כאמור, התיקון לחוק, שנכנס לתוקף ביום 21 בספטמבר 2023, מאפשר לממונה להפעיל את כל הסמכויות שלה – הפליליות והמנהליות, כך שהיום החוק מקנה לממונה סט כלים רחב שיאפשר לה לממש את כוונתה לאכוף באופן מוגבר את התיקון לחוק בעניין יבוא מקביל.
אי לכך, מומלץ להגביר מודעות לאיסורים החדשים החלים על יבואנים רשמיים; וכן לפתח ולהטמיע כללים ונהלים (למשל באמצעות תכנית אכיפה), שיבטיחו כי היבואן הרשמי פועל בהתאם לחוק, ודואג ליישם את מדיניותו על כלל העובדים בארגון.
אנו עומדים לרשותכם לכל שאלה או הבהרה.
מחלקת תחרות והגבלים עסקיים
הרצוג פוקס נאמן