מרכז מדיה

גילוי דעת של הרשות להגנת הפרטיות בנושא הסכמה בדיני הגנת הפרטיות

27 פברואר 2025

השבוע פרסמה הרשות להגנת הפרטיות ("הרשות"), להערות הציבור, טיוטת גילוי דעת בנושא יישום עקרון ההסכמה בדיני הגנת הפרטיות ("טיוטת גילוי הדעת").

להלן יובאו בקצרה עיקרי טיוטת גילוי הדעת:

  • בהיעדר הסמכה חוקית, הסכמה מהווה את הבסיס החוקי לעיבוד מידע אישי בהתאם לחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א – 1981 ("החוק").

 

  • קבלת הסכמה מדעת בקשה לקבלת הסכמה לאיסוף מידע אישי חייבת להיות שקופה, ברורה ומפורטת. יש לוודא כי נושא המידע מבין את מטרות האיסוף, זהות מקבלי הגישה למידע, והשלכות להסכמה או לסירוב למסירת המידע. יש למסור את המידע בשפה ברורה, ללא ניסוחים מעורפלים ובמקרים המתאימים – בצורה מונגשת ומותאמת לאוכלוסיות מיוחדות (למשל בני נוער או בעלי מוגבלויות). יש להימנע משימוש בכלים עיצוביים ו"טקטיקות אפלות" (למשל, באנרים קופצים באופן קבוע שמפריעים למהלך התקין של השירות), שנועדו להקשות על נושא המידע את משמעות ההסכמה ולהשפיע עליו באופן פסול, ובהתאם עלולים לפגוע בתוקף ההסכמה.

 

עמידה בדרישות הגילוי תחת סעיף 11 לחוק (הקובע את חובות היידוע והשקיפות כלפי נושא המידע) אינה לבדה מבטיחה את העמידה בדרישת קבלת ההסכמה מדעת, והיא לכל היותר דרישת המינימום. יש לשים לב לנסיבות הספציפיות של המקרה, שלעיתים דורשות דרישות גילוי נרחבות יותר, במיוחד במקרים בהם יש פערי כוחות בין הצדדים, כאשר ישנו פוטנציאל פגיעה משמעותית בפרטיות, בנסיבות מורכבות (כדוגמת, שימוש בטכנולוגיות חדשות שהשלכות השימוש בה אינן ברורות דיין), וכו'.

 

  • רצון חופשיהסכמה תקפה חייבת להינתן מרצון חופשי, ללא כפייה, לחץ או השפעה בלתי הוגנת. הרשות מזהירה כי במקרים של פערי כוחות, כמו בין מעסיק לבין עובד, או בעת קבלת שירות חיוני, ההסכמה עלולה להיחשב "חשודה". כך, גם הסכמה הניתנת כאשר אין אלטרנטיבה סבירה אחרת, למשל, חיוב להצטרף למועדון לקוחות כתנאי לרכישה במקום גאוגרפי שבו אין חלופת רכישה אחרת. במקרים אלה, הנטל להוכיח שההסכמה ניתנה בחופשיות ומדעת מוטל על מבקש ההסכמה. אם אדם אינו יכול לסרב לפגיעה בפרטיותו, תוקף הסכמתו מוטל בספק, מה שעשוי להשפיע על חוקיות עיבוד המידע.

 

  • הסכמה מפורשת או משתמעת

מפורשת: הסכמה מפורשת (opt-in) מתקבלת כאשר מתבצעת פעולה יזומה מצד נושא המידע, כגון סימון תיבה או חתימה. הרשות מבהירה כי כאשר מתבקשת הסכמה לשימוש במידע אישי למטרות החורגות מהותית ממטרת ההסכם או השירות, רצוי לקבל הסכמה נפרדת במתכונת Opt-in עבור אותן מטרות ולגבי שירותי דיוור ישיר שאינם קשורים בתכלית העסקה יש לקבל הסכמה נפרדת כאמור.

משתמעת: הסכמה משתמעת תהיה תקפה רק אם ניתן להוכיח שנושא המידע היה מודע להסכמה וקיימות נסיבות המעידות על כוונות להסכים. מומלץ לתעד את ההסכמה המשתמעת לצורך הוכחתה בעת הצורך, וקבלת הסכמה מפורשת עדיפה, במיוחד במקרים של איסוף ושימוש במידע רגיש או כשיש פוטנציאל לפגיעה קשה בפרטיות. שתיקתו של אדם או העדר מחאה לא מהווים הסכמה תקפה לפי החוק, אם לא ניתן להוכיח מודעות נדרשת למתן הסכמה או ללמוד על כוונה להעניק הסכמה.

 

  • חזרה מהסכמהיש לבחון בחיוב בקשתו של נושא מידע לחזור בו מהסכמתו (גם כאשר ההסכמה התקבלה כדין) ולהפסיק את השימוש במידע האישי אודותיו, במיוחד במקרים של פגיעה קשה בפרטיות כתוצאה מהמשך שימוש במידע. במקרים בהם ניתן ללמוד באופן משתמע כי נושא מידע מבקש לחזור בו מהסכמתו, או שהסכמתו ניתנה לזמן מוגבל, מומלץ לוודא האם ההסכמה עדיין תקפה.

 

  • הסתמכות על הגנות – במצבים בהם מעוניינים לעבד מידע אישי ללא קבלת הסכמה, בהסתמך על ההגנות הקבועות בחוק, לא ניתן יהיה להחיל באופן אוטומטי את ההגנות, אלא, על הגורם הפוגע לעמוד בדרישות המידתיות, ולהצביע על כך שקבלת ההסכמה לא הייתה אפשרית בנסיבות העניין.

 

  • על מנת לחזק את תוקפה של ההסכמה המקוונת, הרשות ממליצה על נקיטת מספר צעדים מרכזיים:

♦ הבלטת ההיבטים המרכזיים הנוגעים לפרטיות במסמכי הסכמה (כגון מדיניות פרטיות ותנאי שימוש).

♦ שימוש באמצעים ויזואליים כגון סרטוני הסברה, תמונות ובאנרים קופצים להדגשת המידע הנוגע לפרטיות.

♦ התאמת מנגנוני ההסכמה לכל סוגי המכשירים בהם נצפים טפסי ההסכמה.

♦ מתן אפשרות לנושא המידע לבחור את רמת הפירוט לגבי איסוף המידע אודותיו.

♦ הימנעות מהסכמה גורפת לאיסוף מידע ומתן אפשרות להחליט לגבי סוגי המידע שייאספו ולאילו מטרות.

♦ הדגשת מטרות שימוש במידע החורגות מהציפייה הסבירה של נושא המידע.

 

גילוי הדעת כולל פרשנויות והבהרות משמעותיות שיכולות להשפיע על הפרקטיקות הנוהגות כיום לאיסוף ושימוש במידע אישי, במיוחד נוכח היעדר בסיסי עיבוד מידע נוספים בחוק, מלבד הסכמה. אנו ממליצים לארגונים לבחון את פרקטיקות איסוף ההסכמות שלהם לאור טיוטת גילוי הדעת והאם הם מעוניינים להעביר הערות לטיוטת גילוי הדעת.

 

ניתן להעביר הערות לטיוטת גילוי הדעת עד ליום 24.03.2025 בשעה 12:00.

לנוסח המלא של טיוטת גילוי הדעת – לחצו  כאן

 

נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה או הבהרה בנושא.

בברכה,

צוות רגולציה ופרטיות, המחלקה המסחרית

הרצוג פוקס ונאמן