מכסי המגן: ארה"ב – ישראל
7 אפריל 2025
ביום 2.4.2025 חתם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, על צו נשיאותי חדש המטיל מכסים על כלל מדינות העולם, לרבות מדינת ישראל, כחלק ממהלך להתמודדות עם גירעון הסחר המתמשך של ארה"ב, להחיות את התעשייה המקומית ולצמצם את החוב הלאומי של ארה"ב.
הצו החדש כולל את ההוראות הבאות:
- הטלת מכס בסיסי של 10% על כל טובין שמיובאים לארה"ב שמקורם ממדינות שאין להם גירעונות סחר משמעותיים מול ארה"ב (כגון אוסטרליה וברזיל). צו זה נכנס לתוקף ב- 5.4.2025.
- הטלת מכסים גבוהים יותר על מעל 50 מדינות שיש להן גירעונות סחר משמעותיים מול ארה"ב, ובכללן מדינת ישראל. שיעורי המכס המוגברים יהיו בטווח שבין 11% ל- 50%, לדוגמה על ישראל יוטל מכס של 17%, בעוד על האיחוד האירופי יוטל מכס של 20%, על יפן יוטל מכס של 24% ועל דרום קוריאה יוטל מכס של 25%. צו זה ייכנס לתוקף ב-9.4.2025.
יובהר כי טובין שנטענו לאונייה ויצאו לדרכם לארה"ב לפני מועד כניסת הצו לתוקף ביום 5.4.2025, לא יהיו כפופים למכסים החדשים, וימשיכו לחול עליהם תנאי הסכם הסחר החופשי בין ישראל לארה"ב.
- מוצרים מוחרגים –הצו מחריג מוצרים מסוימים מהמכסים החדשים, כגון:
-
- תרופות וחומרים רפואיים.
- מוצרי פלדה/אלומיניום ;
- רכבים/חלפי רכב;
- נחושת;
- מוליכים למחצה;
- מוצרי עץ;
- מטילים (כגון: זהב וכסף גולמיים);
- אנרגיה ומינרלים מסוימים שאינם זמינים בארצות הברית.
בנוסף, לגבי מוצר שמיוצר בישראל וכולל לפחות 20% רכיבים מארה"ב – לא יוטל מכס על הרכיבים האמריקאים.
אנו ממליצים לעיין בקישור שלהלן, הכולל רשימה מלאה של פרטי המכס שהוחרגו מהצו, ואשר יהיו פטורים מהמכסים החדשים:
לקריאה לחצו כאן
השפעת הצו על מדינת ישראל
כפי שצוין, על טובין (הצו לא חל על שירותים) המיובאים מישראל לארה"ב יוטל מכס בגובה 17%.[1]
על פי דיווחים שונים, מתקיימים מגעים עם הממשל האמריקני בניסיון להפחית את שיעור המכס ל-10%. כמו כן, נבחנת האפשרות להעניק תמריצים ליצואנים שייפגעו מהמכסים החדשים.
עוד יצוין כי ביום 1.4.2025, יום לפני שחתם הנשיא טראמפ על צו המכסים בארה"ב, חתם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על צו שביטל את ההיטל על יבוא מארצות הברית, בניסיון להיערך לדרישות הסחר החדשות של הממשל האמריקאי. עם זאת, בהתאם להסכם הסחר החופשי בין ישראל לארה"ב, מרבית המוצרים ממילא פטורים ממכס. וההיטלים שנותרו חלים בעיקר על מוצרים חקלאיים, כדוגמת שקדים, יין ותפוחי אדמה, ומטרתם הייתה להגן על החקלאות המקומית. צו זה טרם נכנס לתוקף.
נשמח לעמוד לרשותכם, לרבות בנושאים של קביעת מקור וערך הטובין, מחקר מחירי העברה וכן ייעוץ מס בנוגע להזדמנויות החדשות שצו המכסים עשוי לפתוח.
נמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ולעדכן בהתאם.
בברכת חג פסח שמח.
_____________________________________________________________________________________________________________________
[1] שיעור המכס חושב על פי נוסחה המסתמכת על גירעון סחר של 7 מיליארד דולר ( חיסור סך היבוא מישראל לארה"ב אשר עומד על כ- 20 מיליארד דולר בשנה, בסך הייצוא מישראל לארה"ב אשר עומד על כ- 13 מיליארד דולר). ה-7 מיליארד דולר חולקו ב-20 מיליארד דולר (היצוא הישראלי לארה"ב), מה שהוביל לתוצאה של 35%. את התוצאה הזו חילקו לשניים (לפי הנטען בשל אדיבותו של הנשיא טראמפ) וכך התקבל שיעור מכס של 17% על היבוא מישראל לארה"ב.