דוח ריכוז ממצאים בנושא הצעה של ניירות ערך ללא פרסום תשקיף
9 אפריל 2025
ביום 6 באפריל 2025, פרסמה רשות ניירות ערך ("הרשות") דוח ריכוז ממצאים בנושא הצעה של ניירות ערך ללא פרסום תשקיף ("הדו"ח").
תשומת ליבכם כי לעמדת הרשות, הדוח עוסק בעיקרו בבדיקות של מיזמי השקעה, שהציעו ניירות ערך לציבור בניגוד הוראות סעיף 15 א לחוק ניירות ערך, אך מסקנותיו רלוונטיות בשינויים המחויבים גם להצעת מוצרי השקעה על פי הוראות הפטור הקבועות בחוק השקעות משותפות, התשנ"ד- 1994.
יובאו להלן עיקרי ממצאי הרשות והשלכותיהם בפועל על ההתנהלות היומיומית של הגופים המפוקחים הרלוונטיים:
1. סיווג ורישום ניצעים
- לעמדת הרשות, יש לסווג כל מתעניין שקיבל את פרטי ההצעה ונתונים כספיים כ"ניצע", בין אם המידע נמסר ללקוח בע"פ, בכתב או בכל דרך אחרת.
- סיווג ניצעים ככשירים – הדו"ח מציין כי "בשלב ההצעה נדרש לקוח כשיר לתת את הסכמתו בכתב לפיה הוא מודע ומסכים למשמעות סיווגו כמשקיע כשיר. עניין זה נמצא בבחינה מול הרשות.
2. ניהול רשימת ניצעים
- לעמדת הרשות שחזור רשימת הניצעים באמצעות יומני פגישות, התכתבויות וכיוב' אינו אפקטיבי מאחר שהוא עלול להיות חלקי ולא מדויק, ומכל מקום אינו מאפשר לחברה להבטיח כי היא פועלת כדין בזמן אמת, ועומדת בדרישות החוק בכל רגע נתון בתהליך ההצעה.
3. מסירת נתונים
- לעמדת הרשות, מסירת נתון כספי אובייקטיבי המרמז על התוצאות הפוטנציאליות מהשקעה אינו בגדר "פרסום כללי", גם כאשר מדובר בנתון חיצוני לפעילות המיזם;
- נתונים כספיים העשויים לרמז על תשואת הקרן אינם חוסים תחת חריג הפרסום הכללי. כפועל יוצא, יש לספור משקיע שנחשף להם "כניצע". להמחשה: "התשואה מהשקעה בקרן הייתה דו ספרתית כמעט באופן קבוע"
4. בקרה על צדדי ג'
- בהתאם להלך הרוח בחוזרים האחרונים שפורסמו על ידה, הרשות מדגישה את הצורך בחיזוק מנגנוני הבקרה והפיקוח של החברה על פעילות המשווקים (אף אם מדובר במשווקים חיצוניים, ולא בעובדי החברה), באופן שיבטיח ציות מלא להוראות החוק ולנהלים הפנימיים שקבעה החברה.
הרשות מדגישה שוב כי המשווקים החיצוניים נחשבים "ידה הארוכה" של החברה, כך שכל משווק חיצוני המבצע "הצעה", הצעתו נספרת כאחת מההצעות שמבוצעות על ידי החברה בקשר עם אותה הצעת השקעה. לפיכך, החברה מחויבת לבצע מעקב ובקרה, על כלל משווקיה, על מנת לוודא שסך ההצעות לניצעים שאינם כשירים לא יעלה על 35 ניצעים.
לצפייה בדוח ריכוז הממצאים המלא שפרסמה הרשות לחצו – לחצו כאן.
הלכה למעשה:
- הרשות מדגישה את הצורך לאמץ נהלי עבודה מסודרים – שיחייבו הן את עובדי החברה המגייסת והן את משווקיה החיצוניים – ולוודא כי הנהלים מיושמים על ידם.
- כמו כן, נדרשת חברה כאמור, לערוך בקרה שוטפת על הצעת ניירות ערך על ידי עובדיה ומשווקיה החיצוניים ולהקפיד כי לא תהא חריגה מהפטורים שנקבעו בחוק.
- לעמדת הרשות, קיומם של מנגנוני תיעוד ובקרה סדורים עשויים לשמש ראיה לכך שננקטו כל האמצעים הסבירים למניעת עבירות או הפרות על ידי המנהלים, ובכך להקים הגנה מאחריות בגין עבירות התאגיד. לעומת זאת, היעדר תיעוד ובקרה עלולים להוביל להטלת אחריות, הן על החברה והן על מנהליה, במסגרת הפעלת סמכויות האכיפה על פי דין.
למשרדנו מומחיות רבה וניסיון רב שנים בכל הנוגע לגיוסי כספים פרטיים, ובכלל זה, בכתיבת נהלים, הסדרת מערכת היחסים בין מנהלי נכסים לבין משווקים חיצוניים, וייצוג מול רשות ניירות ערך. אנו מלווים ועוקבים אחר כל ההתפתחויות הרגולטוריות בתחום זה, מסייעים ומייעצים לגופים הפיננסיים המובילים בישראל ובעולם.
נשמח לעמוד לרשותכם ולייעץ בכל עניין הנוגע לנושא הנדון.